Facebook privacy instellingen – deel 1/6

Facebook privacy instellingen – deel 1/6

, Privacy, , , Tip, Todo

Oh ja! We moeten soms onze Facebook privacy instellingen nalopen, maar dat is niet leuk en daarom doen we dat niet. Om elkaar toch te stimuleren dat weer eens te doen zal ik elke week een stukje van jouw instellingen op Facebook behandelen.

Natuurlijk heb je niets te verbergen

Dat neemt niet weg dat het geen kwaad kan controle te houden over wie wat van en over jou kan inzien.

Hou ook rekening met mogelijke toekomstige werkgevers en andere mogelijke situaties die wij nu niet eens kunnen bedenken. Ooit wel eens aan je kinderen, vrienden, collega’s en familie gevraagd of zij het goed vinden dat jij foto’s van hen openbaar op het internet zet? Maak het jezelf makkelijk en volg de komende paar weken mijn blog. Dan lopen we samen jouw Facebook privacy instellingen na. Bij elke instelling zal ik uitleggen wat de effecten zijn en zodoende kan je altijd zelf bepalen wat je wel en niet wil afschermen voor vreemden.

Facebook privacy instellingen 1 – Wie ben jij?

Laten we simpel beginnen. Heel simpel en nu alleen nalopen hoe jouw profiel eruit ziet op Facebook.

Ga naar Facebook.com en via het hoofdmenu (rechtsboven) naar jouw instellingen. Zie afbeelding, of klik op op de link: https://www.facebook.com/settings

Facebook privacy intstellingen 1 - instellingen

Je komt dan op de pagina met jouw algemene accountinstellingen. Zie afbeelding:

Facebook privacy intstellingen 1 - algemene account instellingen

Jouw relatie met de buurgluur

Dan nu de belangrijkste vraag die jij jezelf moet stellen: Wil jij door de buurgluur gevonden kunnen worden op Facebook?

  • Zo ja: Vul dan alles zo kloppend mogelijk in. Je voornaam en achternaam, (en bij andere instellingen je) woonplaats, wie je familie is, met wie je een relatie hebt, waar je werkt, waar je op school zit/zat. Op die manier maak je het de buurgluur lekker makkelijk jou te vinden.
    Ben je een bekend persoon/artiest? Maak dan een pagina aan. Die pagina is dan voor je fans en je Facebook-profiel voor je (echte) vrienden en familie.
  • Zo nee: Loop samen met mij de volgende instellingen na:

Algemene accountinstellingen

Op de pagina “Algemene accountinstellingen” kun jij je naam veranderen. Iets dat aan te raden is, want je echte vrienden en familie weten heus wel wie jij bent. Dus bedenk vooral een leuke achternaam als je wel je voornaam herkenbaar wil houden. Heb je een roepnaam? Gebruik dan vooral die als voornaam.

Verander op deze pagina ook je “Gebruikersnaam”. Maak hier vooral wat grappigs van, want dit zorgt voor een verkorte link naar jouw Facebook-profiel en zoekmachines vinden dit fantastisch. Wil je niet via deze link gevonden worden? Verander dan je “gebruikersnaam”.

Wil je wel door iedereen (inclusief de buurgluur) gevonden kunnen worden op Facebook? Zorg dan voor een gebruikersnaam die overduidelijk van jou is en daardoor makkelijk te vinden is in zoekmachines. Bijvoorbeeld een gebruikersnaam die bestaat uit: “voornaam-achternaam”.

Er zijn nog heel veel instellingen na te lopen en aan te passen. Die bekijken we in het volgende blog-artikel.

Bekijk je openbare profielpagina

Ga naar je Facebookprofiel door op je eigen naam te klikken in het hoofdmenu. Klik op de drie stippen naast “Activiteitlogboek weergeven”. Zie afbeelding:

Facebook privacy instellingen - Weergeven als

Klik daarna op “Weergeven als..“. Welkom op jouw openbare profiel! Je ziet nu hoe jouw profielpagina eruit ziet voor letterlijk iedereen die je niet kent op het internet. Zoals de buurgluur.

  • Heb je hier geen problemen mee? Fijn. Je hoeft nu niets meer te doen.
  • Heb je hier wel moeite mee? Hou dan de komende weken mijn blog in de gaten.

Zijn we verslaafd?

Wanneer we chocolade eten, of heel veel geld winnen vertonen onze hersenen bepaalde activiteiten. Die zelfde activiteiten vertonen onze hersenen ook wanneer wij heel veel ‘likes’ hebben gekregen op Facebook.

Bron: http://newsroom.ucla.edu/releases/the-teenage-brain-on-social-media en http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0956797616645673[

Heb je vragen en/of opmerkingen? Neem contact op, of plaats een reactie onderaan dit artikel. Vergeet niet dit artikel te beoordelen met wat ‘sterren’.

Geef snel en anoniem jouw mening
Beoordeel dit artikel.
[Totaal: 5 Gemiddelde: 4.6]

Wij waarderen jouw mening! Neem vooral contact op als je suggesties en ideeën hebt en/of beoordeel anoniem onze blogartikelen en portolio-items met ‘sterren’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Gerelateerde berichten
Vorig bericht
Rechtenvrije foto’s
Volgend bericht
Facebook privacy instellingen – deel 2/6