Facebook privacy instellingen – deel 2/6

Facebook privacy instellingen – deel 2/6

, Privacy, , , Tip, Todo

Oh ja! We moeten soms onze Facebook privacy instellingen nalopen, maar dat is niet sexy en daarom doen we dat niet. Om elkaar toch te stimuleren dat weer eens wel te doen zal ik elke week een stukje van jouw instellingen op Facebook behandelen. Dit keer gaan we het hebben over de Facebook beveiliging en aanmelding. Volgende week gaan we het over je “vrienden” hebben.

Natuurlijk heb je niets te verbergen

Dat neemt niet weg dat het geen kwaad kan controle te houden over wie wat van en over jou kan inzien. Lees hier meer over in het vorige blog-artikel: Facebook privacy instellingen – deel 1

Facebook beveiliging en aanmelding

Ga naar Facebook.com en via het hoofdmenu (rechtsboven) naar jouw instellingen. Zie afbeelding, of klik op op de link: https://www.facebook.com/settings

Facebook privacy intstellingen 1 - instellingen

Je komt dan op de pagina met jouw algemene accountinstellingen. Deze instellingen hebben wij in het vorige artikel doorgenomen. Zie afbeelding:

Facebook privacy intstellingen 1 - algemene account instellingen

Ga via de tweede link in het linkermenu naar: “Beveiliging en aanmelding“. Zie afbeelding:

Facebook privacy intstellingen 2 - Beveiliging en aanmelden.

Wat Facebook aanbeveelt is niet altijd aan te bevelen..

De instellingen op deze pagina beginnen meteen goed. Je kan drie tot vijf vrienden kiezen die jou kunnen helpen als het jou niet lukt om in te loggen op Facebook. Dit is niet nodig en brengt zelfs onnodige risico’s met zich mee. Mocht iemand de Facebookaccount van één van jouw vrienden hacken, of die vriend ergens vergeten uit te loggen.. Dan kan “de hacker” ook bij jouw Facebookaccount. Daarnaast heb je je vrienden niet nodig om je wachtwoord opnieuw aan te vragen. Wel een werkend e-mailadres.

Waar je bent aangemeld

Laten we naar de volgende onderwerp gaan. Het overzicht waar je kan zien waar je met welk apparaat op Facebook bent, of was ingelogd. Zie afbeelding:

Facebook privacy intstellingen 2 - Waar aangemeld.

Linksonder kun je klikken op de link “Meer weergeven“. Het kan zijn dat je dan geconfronteerd zal worden met een hele lijst apparaten en locaties. Loop deze eens na. Klopt het?

Zo niet en bij twijfel rechtsonder op “Afmelden bij alle sessies” klikken. Kan nooit kwaad. In ergste geval moet je straks op je telefoon opnieuw inloggen.
Geen paniek! Jij gaat straks je wachtwoord veranderen en nog meer veiligheidsmaatregelen toepassen.

Aanmelden

Het volgende onderdeel van deze pagina gaat over het aanmelden op Facebook. Zie afbeelding:

Facebook privacy intstellingen 2 - Wachtwoord wijzigen.

Wachtwoord wijzigen in wachtzin

Het is weer eens tijd om je wachtwoord te wijzigen, maar wat moet je nu weer bedenken?

Bekijk het advies van Edward Snowden:

Geen zin, of tijd, in de grapjes van John Oliver? Skip dan naar 1 minuut 26 seconden.

Aanmelden met je profielfoto?

Nee. Je Facebook-profielfoto is (over het algemeen) openbaar. Je vervelende neefjes weten hoe je eruit ziet. Durf jij hen een half uur alleen te laten met jouw laptop? Je ex die stalker-trekjes aan het vertonen is weet ook hoe je eruit ziet. Inloggen door op je profielfoto te klikken is daarmee geen aanrader.

Extra beveiliging instellen

Dit is wat wij wel gaan doen. Heel graag zelfs. Althans. Twee van de drie instellingen gaan wij toepassen.

Meldingen ontvangen over niet-herkende aanmeldingen

Natuurlijk wil jij een melding krijgen op Facebook en via e-mail als iemand anders zich aanmeld op Facebook met jouw gegevens. Zie afbeelding:

Facebook privacy intstellingen 2 - Aanmeld waarschuwing.

Mocht er ooit iemand uit jouw naam inloggen op Facebook: Jij krijgt vanaf nu een melding en jij kan actie ondernemen. Je weet nu hoe jij je wachtwoord kan veranderen en hoe jij je kan afmelden bij alle sessies.

Tweestapsverificatie gebruiken

Dit is een hele grote aanrader. Zie afbeelding:

Facebook privacy intstellingen 2 - 2FA Tweestapsverificatie.

Wees niet bang. Bij het inschakelen van tweestapsverificatie hoef je echt niet elke keer als je naar Facebook gaat dubbel in te loggen. Alleen als je met een nieuw/onbekend apparaat wil inloggen. Probeer het uit. Je kan het altijd nog uitzetten.

Kies niet drie tot vijf vrienden

Nu wil Facebook weer dat je wat vrienden aanwijst die jou kunnen helpen bij het aanmelden, maar dat is niet aan te raden en onnodig.

Geavanceerd

Versleutelde e-mailmeldingen

Dit is super interessant als je gebruik maakt van Outlook, Applemail, Thunderbird, etcetera om je e-mail te lezen. Als je niet zelf al je e-mail versleuteld met OpenPGP, dan heb je niets aan deze instelling op Facebook. Het is ‘Pretty Good Privacy’ software waarmee je e-mail kan versleutelen en terecht dat dit onder het kopje ‘geavanceerd’ staat.

Heb je vragen en/of opmerkingen aangaande de Facebook beveiliging en aanmelding die wij hebben besproken? Neem contact op, of plaats een reactie onderaan dit artikel. Vergeet niet dit artikel te beoordelen met zoveel mogelijk ‘sterren’.

Geef snel en anoniem jouw mening
Beoordeel dit artikel.
[Totaal: 2 Gemiddelde: 5]

Wij waarderen jouw mening! Neem vooral contact op als je suggesties en ideeën hebt en/of beoordeel anoniem onze blogartikelen en portolio-items met ‘sterren’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Gerelateerde berichten
Vorig bericht
Facebook privacy instellingen – deel 1/6
Volgend bericht
Facebook privacy instellingen – deel 3/6