Facebook privacy instellingen – deel 5/6

Facebook privacy instellingen – deel 5/6

, Privacy, , , Tip, Todo

Oh ja! We moeten soms onze Facebook privacy instellingen nalopen, maar daar hebben we geen tijd voor en daarom doen we dat niet. Om elkaar toch te stimuleren dat weer eens te doen zal ik elke week een stukje van jouw instellingen op Facebook behandelen. Dankzij het vorige artikel heb jij kunnen bepalen wie er op jouw tijdlijn mag schrijven. Deze keer ga jij bepalen wie jou mag volgen, wie mag reageren op jouw openbare berichten en wie kan zien naar welke evenementen jij gaat. Niet iedereen staat stil bij de toegankelijkheid van zijn/haar berichten en evenementen. Laten wij dat nu wel doen.

Natuurlijk heb je niets te verbergen

Dat neemt niet weg dat het geen kwaad kan controle te houden over wie wat van en over jou kan inzien. Lees hier ook meer over in de vorige blog-artikelen: Facebook privacy instellingen – deel 1Facebook privacy instellingen – deel 2Facebook privacy instellingen – deel 3 en Facebook privacy instellingen – deel 4.

Stalkers noemen we op Facebook ‘volgers’.

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: Als je een beroemd persoon bent, of wil zijn, behoor je een Facebook-pagina aan te maken. Je Facebook-profiel kun je het beste gebruiken voor alleen je echte vrienden en familie. Gezien jij natuurlijk niet met iedereen vrienden wil zijn heeft Facebook het mogelijk gemaakt voor je stalkers jou wel te volgen.

Laten we het je stalkers wat moeilijker maken en er ook voor zorgen dat niet iedereen kan zien naar welk evenement je gaat. Zo vinden inbrekers het fantastisch wanneer jij openbaar maakt dat je niet thuis bent. Je loopt natuurlijk altijd nog het risico getagd te worden in berichten, afbeeldingen en livestreams van “vrienden” die alles openbaar plaatsen, of nog steeds bevriend zijn met je stalkende ex.

Facebook privacyinstellingen en privacyfuncties

Ga naar Facebook.com en via het hoofdmenu (rechtsboven) naar jouw instellingen. Zie afbeelding, of klik op op de link: https://www.facebook.com/settings

Facebook privacy intstellingen 1 - instellingen

Je komt dan op de pagina met jouw algemene accountinstellingen. Deze instellingen hebben wij in het eerste artikel uit deze reeks doorgenomen. Zie afbeelding:

Facebook privacy intstellingen 1 - algemene account instellingen

Ga via de zevende link in het linkermenu naar: “Openbare berichten“. Zie afbeelding:

Facebook privacy intstellingen 5 - Openbare berichten

Openbare berichten

Nu kan je alles precies zo instellen als ik heb gedaan, maar laten we toch alles even snel nalopen. Misschien maak jij je niet zoveel zorgen als ik over dingen als privacy.

Filters en hulpmiddelen openbare berichten

Wie kan me volgen?

De eerste keuze is lekker beperkt. Of iedereen op deze planeet mag je volgen, of alleen je vrienden. Dankzij deel 3 heb jij al kunnen bepalen wie je echte vrienden zijn op Facebook en wie niet. Laten we dit instellen op ‘Vrienden’.

Opmerkingen bij openbare berichten

Er bestaat geen enkele goede reden om een bericht openbaar te plaatsen op Facebook (echt niet), maar hier kan jij bepalen wie er dan wel op mag reageren. Mocht je per ongeluk een keer een bericht openbaar publiceren is het natuurlijk fijn als alleen je vrienden daarop kunnen reageren. Stel daarom deze instelling in op ‘Vrienden’. Hou er rekening mee dat als je een vriend tagt in een bericht zijn/haar vrienden dat bericht vaak ook te zien krijgen. Tip: Tag je vrienden niet in het bericht/foto zelf, maar in een reactie onder je eigen bericht.

Meldingen openbaar bericht

Als het goed is plaats je geen berichten openbaar, maar mocht je dat wel (per ongeluk) doen is het handig een melding te krijgen als het volgende voorkomt: Wanneer mensen met wie je niet bevriend bent je gaan volgen. Wanneer zij jouw openbare berichten delen, leuk vinden en erop reageren. Schakel daarom deze meldingen in.

Informatie openbaar profiel

Jouw profielinformatie, profielfoto, omslagfoto, uitgelichte foto’s en updates aan je korte biografie zijn altijd openbaar. Hou die informatie zo beperkt mogelijk. Zorg bij dit onderdeel ervoor dat alleen je ‘vrienden’ bovenstaande leuk kunnen vinden en hierop kunnen reageren.

Hoe ziet je openbare profiel eruit?

Klik onderaan de instellingen op de link om te zien hoe je openbare profiel eruit ziet. Altijd goed om op deze manier te controleren wat er voor iedereen zichtbaar is.

Wie kan zien in welke evenementen jij geïnteresseerd bent of naar welke evenementen jij gaat?

Er bestaan privé-evenementen zoals die voor verjaardagen, housewarmings en andere besloten feestjes. Er bestaan ook openbare evenementen, die op deze manier zoveel mogelijk mensen (inclusief onbekenden) proberen aan te trekken. Om project X te voorkomen is het aan te raden privé-evenementen niet op ‘openbaar’ in te stellen.

Privé-evenementen

Als jij bent uitgenodigd voor een privé-evenement, kunnen alleen de mensen die ook zijn uitgenodigd zien of jij gaat of niet. Personen die niet zijn uitgenodigd, kunnen gelukkig niet eens de beschrijving, discussie, foto’s en video’s van het evenement zien. Over het algemeen is het niet erg als overige genodigden zien dat jij ook naar dat feestje gaat. Laten we er vanuit gaan dat je niet bent uitgenodigd voor een evenement door iemand is georganiseerd met dubieuze vrienden.. Wat we ook kunnen doen is niet meer mensen uitnodigen via Facebook voor een verjaardag, of housewarming.

Openbare evenementen

Als je bent uitgenodigd en/of reageert op een openbaar evenement, kan iedereen op of buiten Facebook zien dat jij erin geïnteresseerd bent, of ernaartoe gaat. Je vrienden kunnen altijd de openbare evenementen zien waarin je geïnteresseerd bent of waar je naartoe gaat.

Hartstikke leuk om te zien dat die ene vriend, die hardcore vegetariër is, wel interesse heeft in het ‘Curryworst Festival’ in Duitsland. Daar staat tegenover dat, als jij bevriend bent met collega’s, zij kunnen zien dat jij interesse hebt in een evenement wat je liever niet met je werkgever deelt.

Anoniem interesse tonen in een evenement

Het is mogelijk interesse te tonen in een (openbaar) evenement zonder dat iemand dat kan zien. In plaats van aan te geven dat je gaat, niet gaat, of interesse hebt, kun je het evenement ook “opslaan”. Zie afbeelding:

Facebook privacy intstellingen 5 - Anoniem reageren op evenementen

In het linkermenu heb je op Facebook de link naar ‘Evenementen’. Je kan ook klikken op de volgende link: https://www.facebook.com/events/

Op jouw evenementen-pagina heb je een overzicht van evenementen waar je voor uitgenodigd bent, op gereageerd hebt en ook degene die je opgeslagen hebt. Zie afbeelding:

Facebook privacy intstellingen 5 - Overzicht evenementen

Op deze manier hoef je geen evenementen te missen en kunnen inbrekers en stalkers niet zien waar je naar toe gaat.

Geef snel en anoniem jouw mening
Beoordeel dit artikel.
[Totaal: 3 Gemiddelde: 5]

Wij waarderen jouw mening! Neem vooral contact op als je suggesties en ideeën hebt en/of beoordeel anoniem onze blogartikelen en portolio-items met ‘sterren’.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Gerelateerde berichten
Vorig bericht
Facebook privacy instellingen – deel 4/6
Volgend bericht
Facebook privacy instellingen – deel 6/6