Facebook privacy instellingen – deel 6/6

Facebook privacy instellingen – deel 6/6

, Privacy, , , Tip, Todo

Oh ja! We moeten soms onze Facebook privacy instellingen nalopen, maar dat is zooooooo saai en daarom doen we dat niet. Om elkaar toch te stimuleren dat weer eens te doen zal ik elke week een stukje van jouw instellingen op Facebook behandelen. Dit is het laatste artikel in een serie van zes artikelen. Dankzij het vorige artikel heb jij kunnen bepalen wie jou mag volgen en weet je hoe jouw stalkers kunnen zien naar welk evenement jij gaat. In dit artikel ga jij bepalen of jij de gegevens van jouw vrienden blijft delen met apps binnen Facebook. We gaan ook kijken welke gegevens jij deelt ten behoeve van advertenties.

Natuurlijk heb je niets te verbergen

Dat neemt niet weg dat het geen kwaad kan controle te houden over wie wat van en over jou kan inzien. Lees hier ook meer over in de vorige blog-artikelen: Facebook privacy instellingen – deel 1Facebook privacy instellingen – deel 2Facebook privacy instellingen – deel 3Facebook privacy instellingen – deel 4 en Facebook privacy instellingen – deel 5.

Facebook Apps

Dat is niet hetzelfde als een App die je op je telefoon installeert. Met ‘Facebook Apps’ hebben we het onder andere over spelletjes die je via Facebook kan spelen. Denk aan Farmville, Candy Crush Saga en Angry Birds Friends. Misschien gebruik je websites, online diensten en Apps waarbij je kan inloggen met je Facebook-account. Ook die vallen onder ‘Facebook Apps’. Ondertussen zullen er aardig wat games, websites en online diensten zijn die je niet meer speelt/gebruikt, maar je bent nu nog steeds gegevens met die partijen aan het delen. Tijd om je Facebook Apps op te schonen en de instellingen daarvan na te lopen.

Facebook privacyinstellingen en privacyfuncties

Ga naar Facebook.com en via het hoofdmenu (rechtsboven) naar jouw instellingen. Zie afbeelding, of klik op op de link: https://www.facebook.com/settings

Facebook privacy intstellingen 1 - instellingen

Je komt dan op de pagina met jouw algemene accountinstellingen. Deze instellingen hebben wij in het eerste artikel uit deze reeks doorgenomen. Zie afbeelding:

Facebook privacy intstellingen 1 - algemene account instellingen

Ga via de tiende link in het linkermenu naar: “Apps“. Zie afbeelding:

Facebook privacy intstellingen 6 - Facebook Apps

Alle Apps instellen en heel veel verwijderen

Welkom bij je overzicht van alle Apps die je door de jaren heen toestemming hebt gegeven informatie over jou en (soms ook) je vrienden te verzamelen.

  • Zitten er Apps tussen die jou (ondertussen) niets zeggen en onbekend overkomen? Delete ze.
  • Bij alle overige Apps even op het potloodje klikken, wanneer je daar met je muis overheen gaat, en de instellingen nalopen.

Ik adviseer de volgende instellingen, maar je mag het natuurlijk helemaal zelf weten.

Appzichtbaarheid

Alleen ik. Niemand (inclusief je echte vrienden) hoeft te zien welke Facebook App(s) jij gebruikt. Hier bestaat eigenlijk geen meerwaarde voor. Ook niet in het geval van games. Als je nu iets aanpast en Apps blijken toch iets nodig te hebben aan info; dan krijg je vanzelf een melding en kun je dit heroverwegen.

Heb je een eigen Facebook App (laten ontwikkelen)? In dat uiterste geval is het misschien wel leuk om dit in te stellen op ‘vrienden’, of ‘vrienden behalve kennissen’.

Openbaar profiel (verplicht)

Je ontkomt er niet aan. Je zal je openbare profiel gegevens moeten delen met de App-eigenaar. Gelukkig heb je dankzij deel 1 al je openbare profiel op Facebook aangepast.

Overige gegevens

Dit wil per App nog wel eens verschillen, maar vink ze allemaal uit als dat mogelijk is. Zoals in bovenstaande afbeelding te zien is krijg je soms opties om je vriendenlijst, geboortedatum, woonplaats, etc. te delen. Laten we dat vooral niet doen. Het kan zelfs resulteren in duurdere “aanbiedingen”.

Deze App kan je meldingen sturen

Ja, of nee en dat mag je natuurlijk helemaal zelf weten.

Er zit echt niets anders op. Je zal al je Facebook Apps moeten nagaan, of delete ze allemaal. Ben je lekker snel klaar.

Facebook advertentievoorkeuren

Nog zo’n spannend onderwerp, maar als laatste “dingetje” aangaande jouw privacygegevens wel heel goed om even na te lopen.

Ga in het linkermenu via de elfde link naar “Advertenties“. Nu kom je (opeens) op een compleet ander soort pagina terecht. Zie afbeelding:

Facebook privacy intstellingen 6 - Advertentievoorkeuren

We lopen ze snel na en ook hier is het helemaal aan jou of je ‘dingen’ wil behouden, of toch wat meer wil afschermen.

Deze pagina begint meteen met de ‘Advertentie-instellingen’, maar wij gaan nu heel netjes bovenaan beginnen.

Je interesses

Klik op de bovenste balk genaamd “je interesses”. Hier krijg je een overzicht te zien van wat adverteerders denken dat jouw interesse is. Elke keer als je een Facebook App activeert, een pagina leuk vindt, of op een advertentie klikt zal Facebook dit overzicht aanpassen.

Ga maar met je muis over de afbeeldingen en in een popup zal verschijnen waarom het bijbehorende onderwerp onder jouw interesses valt volgens Facebook en zijn/haar adverteerders.

Je kan er wat van verwijderen, maar elke keer als je iets leuk vindt op Facebook zal dit overzicht aangepast worden. Reis je naar landen waar journalistiek, homoseksualiteit en vrij denken niet wordt gewaardeerd en/of zelfs strafbaar is? Als die onderwerpen wel vallen onder jouw interesses (al dan niet volgens Facebook): pas het dan wel aan, want ook veiligheidsdiensten hebben toegang tot deze gegevens.

Adverteerders met wie je interactie hebt gehad

Ik heb een keer een bericht van KLM Nederland gedeeld met mijn vrienden. Ik ben fan van hun reclame en marketing. Zou dat de reden zijn dat alle KLM pagina’s mij nu mogen trakteren op advertenties? Zie afbeelding:

Facebook privacy intstellingen 6 - KLM advertenties

Jouw informatie

Hier mag jij bepalen of adverteerders jouw relatiestatus, werkgever, functietitel en opleiding mogen gebruiken als input voor hun reclamecampagnes. Van mij mogen ze dat niet. Vergeet de tweede tab niet. Zie afbeelding:

Facebook privacy intstellingen 6 - Jouw categorieen

Je kan “Jouw categorieën” wel per categorie uitzetten, maar ik heb het vermoeden dat er dan weer andere aangezet zullen worden.

Advertentie instellingen

De belangrijkste instellingen van deze pagina. Als jij het prettig vind om advertenties te zien te krijgen die zijn samengesteld aan de hand van jouw ‘likes’ en interesses; dan hoef je hier niets te doen. Ook als je al je vrienden wil laten weten welke pagina’s jij leuk vindt; vooral niets doen. In alle andere gevallen kun je de volgende instellingen één op één overnemen. Zie afbeelding.

Facebook privacy intstellingen 6 - De belangrijkste advertentie instellingen

Finish

We hebben het gehaald! We hadden zes artikelen nodig om alle Facebook privacy-instellingen na te kunnen lopen. Belachelijk, maar wat goed dat jij hebt meegedaan. De kans bestaat dat over een paar dagen/weken/maanden de instellingen compleet anders zijn en dat Facebook met nieuwe voorwaarden komt. Dan mogen we weer alle instellingen nagaan. Gelukkig weet je nu hoe het werkt en waar alles voor staat.

Heb je vragen en/of opmerkingen aangaande bovenstaande? Neem contact op, of plaats een reactie onderaan dit artikel. Vergeet niet dit artikel te beoordelen met zoveel mogelijk ‘sterren’.

Geef snel en anoniem jouw mening
Beoordeel dit artikel.
[Totaal: 2 Gemiddelde: 5]

Wij waarderen jouw mening! Neem vooral contact op als je suggesties en ideeën hebt en/of beoordeel anoniem onze blogartikelen en portolio-items met ‘sterren’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Gerelateerde berichten
Vorig bericht
Facebook privacy instellingen – deel 5/6
Volgend bericht
Broken links check