Facebook privacy instellingen – deel 4/6

Facebook privacy instellingen – deel 4/6

, Privacy, , , Tip, Todo

Oh ja! We moeten soms onze Facebook privacy instellingen nalopen, maar dat is zo saai en daarom doen we dat niet. Om elkaar toch te stimuleren dat weer eens te doen zal ik elke week een stukje van jouw instellingen op Facebook behandelen. De vorige keer ben je erachter gekomen wie je echte vrienden zijn en dit keer ga je bepalen wie op jouw tijdlijn mag schrijven en jou mag taggen.

Natuurlijk heb je niets te verbergen

Dat neemt niet weg dat het geen kwaad kan controle te houden over wie wat van en over jou kan inzien. Lees hier ook meer over in de vorige blog-artikelen: Facebook privacy instellingen – deel 1Facebook privacy instellingen – deel 2 en Facebook privacy instellingen – deel 3.

Minstens één keer per jaar staat je tijdlijn vol op Facebook. Op je verjaardag.

Mits jij je verjaardag hebt opgegeven op Facebook. De meeste van ons doen dat en daarom staat elk jaar je tijdlijn vol met, gelukkig, allemaal hele lieve verjaardagswensen. Dat is nog wel leuk.

Misschien heb jij je tijdlijn niet afgeschermd voor ‘niet-echte-vrienden’. Zoals te lezen is in deel 3. Misschien is je tijdlijn zelfs openbaar en voor de hele wereld zichtbaar. Het kan dan ook voorkomen dat er soms meer dan lieve verjaardagswensen op je tijdlijn verschijnen. Het kan zomaar gebeuren dat bekenden jou taggen in foto’s die niet geschikt zijn voor je (toekomstige) werkgever. Daarom gaan wij ons nu storten op de ‘instellingen voor tijdlijn en taggen’.

Facebook privacyinstellingen en privacyfuncties

Ga naar Facebook.com en via het hoofdmenu (rechtsboven) naar jouw instellingen. Zie afbeelding, of klik op op de link: https://www.facebook.com/settings

Facebook privacy intstellingen 1 - instellingen

Je komt dan op de pagina met jouw algemene accountinstellingen. Deze instellingen hebben wij in het eerste artikel uit deze reeks doorgenomen. Zie afbeelding:

Facebook privacy intstellingen 1 - algemene account instellingen

Ga via de vierde link in het linkermenu naar: “Tijdlijn en taggen“. Zie afbeelding:

Facebook privacy instellingen - tijdlijn en taggen

Instellingen tijdlijn en taggen

Nu kan je alles precies zo instellen als ik heb gedaan, maar laten we toch alles even snel nalopen. Misschien maak jij je niet zoveel zorgen als ik over dingen als privacy.

Wie kan dingen op mijn tijdlijn plaatsen?

Wie kan berichten plaatsen op je tijdlijn?

De eerste keuze is lekker beperkt. Je vrienden mogen iets op je tijdlijn zetten, of alleen jij. Als je teveel “vrienden” hebt, die je niet allemaal persoonlijk goed kent, is het aan te raden dit in te stellen op “Alleen ik”.

Berichten controleren waarin je door vrienden bent getagd voordat ze op je tijdlijn worden weergegeven?

Natuurlijk! Als iemand zo vrij is om jou te taggen in een bericht krijg je een melding zodra dit voorkomt. Daarna bepaal jij of je dat bericht ook op je tijdlijn wil laten verschijnen. Zie afbeelding:

Screenshot Facebook tijdlijncontrole

Let op: Dit bepaalt alleen wat er is toegestaan op je tijdlijn. Berichten waarin je bent getagd, kunnen nog steeds worden weergegeven in zoekresultaten, in het nieuwsoverzicht en op andere plaatsen op Facebook.

Dit is de reden waarom ik het heel vervelend vind als mensen mij taggen in de reactie van een bericht op Facebook. Goed bedoeld knallen Facebookgebruikers namen van vrienden onder een bericht om hen op dat bericht te attenderen. Een goudmijn voor Facebook. Gemak dient de mens, maar er is een ‘deel-knop’.. Gebruik die. Dat is wel zo netjes.

Wie kan dingen op mijn tijdlijn zien?

Controleren wat anderen op je tijdlijn zien

Als je op de link ‘Weergeven als’ klikt krijg jij je eigen profiel te zien zoals anderen die te zien krijgen. In eerste instantie ‘openbaar’, maar je hebt ook de optie de naam van een vriend in te vullen, of die van een kennis. Op die manier kun je kijken of je instellingen al naar wens zijn. Zie afbeelding:
Facebook profiel weergeven als

Wie kan berichten op je tijdlijn zien waarin je bent getagd?

Dit moet je natuurlijk helemaal zelf weten, maar van mij mogen ‘Vrienden behalve kennissen’ zien (na goedkeuring) in welk bericht ik getagd ben. Zie afbeelding:

Facebook wie mag mij getagd zien?

Hoe kan ik de tags die mensen toevoegen en de tagsuggesties beheren?

Je kan hier maar twee instellingen aanpassen:

  • Het is aan te raden tags te kunnen controleren die mensen toevoegen aan jouw berichten.
  • Wanneer iemand, die nog geen connectie van jou is,  jou tagt kan je hier instellen dat alleen jij dat bericht krijgt te zien en niet meteen al je vrienden op jouw tijdlijn.

Conclusie

Je kan redelijk veel controle hebben over wie wat op jouw tijdlijn kan te zien krijgen. Buiten je tijdlijn heb je praktisch geen controle daarover. Zeker niet als vrienden, met vast alle goede bedoelingen, jou ergens taggen.

In deel 1 staat beschreven hoe je je (achter) naam kan veranderen. Iets dat aan te raden is. Je echte vrienden weten toch wel wie jij bent.

Heb je vragen en/of opmerkingen aangaande de Facebook beveiliging en aanmelding die wij hebben besproken? Neem contact op, of plaats een reactie onderaan dit artikel. Vergeet niet dit artikel te beoordelen met zoveel mogelijk ‘sterren’.

Geef snel en anoniem jouw mening
Beoordeel dit artikel.
[Totaal: 3 Gemiddelde: 5]

Wij waarderen jouw mening! Neem vooral contact op als je suggesties en ideeën hebt en/of beoordeel anoniem onze blogartikelen en portolio-items met ‘sterren’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Gerelateerde berichten
Vorig bericht
Facebook privacy instellingen – deel 3/6
Volgend bericht
Facebook privacy instellingen – deel 5/6