Rechtenvrije foto’s

Heb je het budget om foto’s te laten maken? Doe dat dan ook! Heb je daar geen budget voor, of ben je bezig met het bouwen van een website? Gebruik dan altijd rechtenvrije foto’s.

Afbeeldingen zijn heel erg belangrijk om bijvoorbeeld je website professioneel over te laten komen. Die foto gemaakt met je telefoon is het vaak net niet en websitebezoekers hebben dat maar wat snel (onbewust) door. Foto’s en ander soort afbeeldingen dragen bij aan de sfeer van een website, folder, magazine, poster, of narrowcasting. Bij gebrek aan een budget zijn rechtenvrije foto’s de uitkomst. Mensen zijn visueel ingesteld. Een blogartikel dat alleen maar bestaat uit tekst is lang zo aantrekkelijk niet als een artikel met een mooie foto.

Hoe kom je aan rechtenvrije foto’s?

Zoek op Google en Twitter op woorden als ‘rechtenvrije foto’ en je krijgt heel veel resultaten. Websites die duizenden rechtenvrije foto’s aanbieden en lijstjes van bijvoorbeeld “de tien beste websites voor rechtenvrije afbeeldingen”. Veel van die websites gebruiken die rechtenvrije afbeeldingen om je te lokken. Voor de meeste foto’s blijk je dan vaak toch te moeten betalen. Let hier dus goed op.

Wanneer je wel foto’s laat maken en/of online aanschaft: Let er op dat je de rechten voor altijd afkoopt en niet, bijvoorbeeld, voor een jaar. Anders loop je de kans dat er na een jaar een advocatenbureau gaat dreigen met de rekening voor het oneigenlijk gebruik van die afbeeldingen.

Unsplash en Pexels

Mijn voorkeur gaat uit naar de afbeeldingen die te vinden zijn op Unsplash.com en Pexels.com. Bij beide websites zijn de foto’s goed voorzien van tags. Je kan zoeken op woorden als ‘happy’, of ‘business’ en bij Pexels zelfs op kleur.

Op Unsplash zijn alle foto’s rechtenvrij en waardeert men het als je de fotograaf (en website) vermeld, maar dat ben je niet verplicht.

Bij Pexels moet je er op letten dat het volgende bij een afbeelding staat: Free for personal and commercial use. No attribution required.

Naar mijn inzien is het vermelden van de fotograaf wel het minste dat je mag doen als je gratis gebruik maakt van zijn/haar werk. Doe dat ook. Al is het maar in de ‘alt’ tekst.

Deel ook foto’s voor rechtenvrij gebruik

Misschien deel je al heel veel prachtige foto’s op social media. Zoals op Instagram en Flickr. Misschien ben je een (semi) professionele fotograaf. In alle gevallen kan het beschikbaar stellen van afbeeldingen voor rechtenvrij gebruik bijdragen aan jouw (online) reputatie en naamsbekendheid.

Ik ben begonnen met het delen van foto’s op Unsplash. Geniet de vrijheid die naar eigen inzien in te zetten.

Geef snel en anoniem jouw mening
Beoordeel dit artikel.
[Totaal: 5 Gemiddelde: 5]

Wij waarderen jouw mening! Neem vooral contact op als je suggesties en ideeën hebt en/of beoordeel anoniem onze blogartikelen en portolio-items met ‘sterren’.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Gerelateerde berichten
Vorig bericht
Google Safe Browsing scan
Volgend bericht
Facebook privacy instellingen – deel 1/6