28 januari: Data Protection Day

Het is de bedoeling dat je je op Data Protection Day bewust bent van je online data. Dat gaat ook op voor bedrijven. Het is een heel goed excuus om, bijvoorbeeld, de instellingen van je social media accounts even na te lopen en te kijken waar je bedrijfsnaam, je eigen naam en die van je kinderen online zijn opgenomen en openbaar zijn in te zien.

Data Protection Day heet online vaak Data Privacy Day, maar het komt op hetzelfde neer en zou van mij vaker per jaar mogen. Wat is goed om (weer eens) te doen op een dag als vandaag?

Google en DuckDuckGo jezelf

Wat moet het fijn zijn om Jan Smit te heten. Je geniet dan een soort herd protection als je online niet al te goed vindbaar wil zijn. De hipster trend om je kind een unieke naam te geven (of bijzonder gespeld) zorgt er voor dat je online niet concurreert met duizenden andere mensen met dezelfde naam. Dus wanneer er een keer privé foto’s van een persoon met een unieke naam online komen zijn die wel heel makkelijk te vinden.

Tips om jezelf in zoekmachines te vinden

Zoek niet alleen op Jan Smit, maar ook op je naam tussen aanhalingstekens. Dus “Jan Smit” en “J Smit” en “J. Smit”. De aanhalingstekens zorgen ervoor dat de zoekmachine beide woorden als geheel zien. Ga vooral een paar pagina’s verder dan alleen de eerste pagina met de zoekresultaten.

Zoek niet alleen op Google, maar ook op DuckDuckGo en Bing.

Het is goed om soms even te kijken hoe jouw gegevens online te vinden zijn. Misschien heb je ooit onder je eigen naam een reactie gegeven op een artikel, of iemand anders.. Of je nu ook de namen van je kinderen, partner en exen gaat opzoeken is geheel aan jou, maar wees wel zo tof die mensen te attenderen op jouw zoekresultaten.

Er zijn websites die het internet afspeuren en namen in combinatie met adressen inzichtelijk maken. Ongevraagd! De website Locate Familie heeft daar een handje van. Zie https://www.locatefamily.com/S/SMI/SMIT-54.html

Ondernemers lijken er mee te moeten leven dat Graydon ongevraagd de gegevens uit de registraties van de KVK kopieert. Zie https://www.graydongo.nl/dienstverlening-graydon-nederland-bv-amsterdam-zuidoost-33080348

Loop je social media instellingen na

Waarschijnlijk heb je je Facebook, Twitter en Instagram netjes afgeschermd, maar ben je nooit je vriendenlijst doorgelopen of dat mensen zijn die je echt allemaal kent en met wie je (nog steeds) de vakantiefoto’s van je kinderen wil delen.

De kans bestaat ook dat je “vrienden” bent met bedrijven en instellingen die te dom zijn om een bedrijfspagina/account aan te maken. Bedrijfspagina’s zijn er zijn om te volgen en niet andersom, want weet jij zeker wie er (ondertussen) dat “bedrijfs” account beheert? Diegene kunnen vaak dat zien wat jij met je ‘vrienden’ deelt.

Data Protection Day

Een dag als deze is een goed excuus om bovenstaande eens uit te voeren, maar het kan echt geen kwaad dit vaker dan één keer per jaar te doen. Even nadenken voor je ergens je echte naam online deelt kan trouwens nooit kwaad.

Geef snel en anoniem jouw mening
Beoordeel dit artikel.
[Totaal: 6 Gemiddelde: 4.8]

Wij waarderen jouw mening! Neem vooral contact op als je suggesties en ideeën hebt en/of beoordeel anoniem onze blogartikelen en portolio-items met ‘sterren’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Gerelateerde berichten
Vorig bericht
WordPress artikelen omzetten naar Gutenberg blocks
Volgend bericht
Activiteit buiten Facebook beperken