WordPress artikelen omzetten naar Gutenberg blocks

WordPress artikelen omzetten naar Gutenberg blocks

Tip, Todo, Website, Wordpress

Men neme een WordPress website en een goede template en je kan meteen beginnen met het schrijven van artikelen. Wanneer je, zonder al te veel technische kennis, meer controle wil over de indeling van een pagina kun je gebruik maken van ‘Page Builders’. Denk hierbij aan WPBakery, Elementor, Divi en vele anderen. Deze geven je heel veel vrijheid en daarmee ook keuzestress en bij gebruik van pagebuilders is het vooral de kunst je huisstijl niet te veel los te laten. 🙂

WordPress heeft sinds een kleine twee jaar Gutenberg in het leven geroepen. Misschien niet zo uitgebreid als bovenstaande pagebuilders, maar uitgebreid en gebruiksvriendelijk genoeg. Een pagebuilder van WordPress zelf. Op de juiste manier een YouTube-filmpje embedden, tekst verdelen over meerdere kolommen en nog veel meer. Het kan allemaal.

Wanneer de template van je WordPress website met de tijd meegaat is het handig om je oude artikelen en pagina’s om te zetten naar “Gutenberg blokken”. Op dit moment lijkt dit alleen handmatig per artikel/pagina te kunnen.. Iets dat niet erg is als je website bestaat uit vijf pagina’s en 20 blog-artikelen. Nu had ik de uitdaging meer dan 6.000 artikelen om te moeten zetten. Lees verderop in dit artikel hoe mij dat gelukt is.

Belangrijk. Maak altijd eerst een backup!

Voordat je iets gaat aanpassen aan je website behoor je altijd eerst een backup te maken en/of goede afspraken te maken met je hosting-partij.

WordPress artikelen per stuk omzetten naar Gutenberg blocks

Log in op je WordPresswebsite en “bewerk” een pagina/artikel. Wanneer je website netjes up-to-date is staat er waarschijnlijk al dat het een klassiek artikel is. Links boven het artikel staan drie puntjes. Klik daar op en een uitklapmenu zal verschijnen. Klik daarna op “Convert to Blocks” (of de Nederlanse vertaling hiervan). Zie afbeelding.

Screenshot handmatig artikelen omzetten naar Gutenberg blocks: WordPress artikelen omzetten naar Gutenberg blocks.

In plaats van meteen het artikel op te slaan kun je natuurlijk ook eerst kijken naar de pagina door op ‘Preview’ te klikken.

Hou er rekening mee dat, bijvoorbeeld, video’s die op de oude manier (met een iframe embedcode) zijn toegevoegd aan een artikel soms opnieuw moeten worden toegevoegd. Nu met de juiste Gutenberg-block.

Herhaal dit bij alle pagina’s en artikelen.

In één keer alle WordPress artikelen omzetten naar Gutenberg blocks

Er zijn meerdere plugins beschikbaar die beweren in één keer al jouw artikelen om te kunnen zetten naar de Gutenberg indeling, maar niet allen werken naar behoren. De plugin die mij uit de brand heeft geholpen is de “Bulk Block Converter” van Organic Themes.

Installeer en activeer de plugin en klik op ‘scan’. Je krijgt een overzicht van alle artikelen en pagina’s die nog niet zijn omgezet naar de Gutenberg blokken. Selecteer welke artikelen en pagina’s je wil omzetten en klik op de knop “Bulk Convert All”. Dit kan even duren. Je had een backup. Toch?

Screenshot Bulk Block Conversion: WordPress artikelen omzetten naar Gutenberg blocks.

Extra advies

  • Maak altijd eerst een backup van je website, of zorg dat je de beschikking hebt over een back-up.
  • Zet de pagina’s handmatig om naar Gutenbergblocks. Over het algemeen wijken pagina’s meer af van de template dan (blog) artikelen.
  • Test eerst het omzetten van één artikel waar ook een video en een serie foto’s in zijn verwerkt.

Geen zin in dit alles?

Neem contact op en kijk ook naar onze website-beheer pakketten.

Geef snel en anoniem jouw mening
Beoordeel dit artikel.
[Totaal: 5 Gemiddelde: 4.6]

Wij waarderen jouw mening! Neem vooral contact op als je suggesties en ideeën hebt en/of beoordeel anoniem onze blogartikelen en portolio-items met ‘sterren’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Gerelateerde berichten
Vorig bericht
Cookie beleid
Volgend bericht
28 januari: Data Protection Day