Veilig zoeken met HTTPS

Screenshot cover IP magazine. Met artikel over Veilig zoeken met HTTPS.

Algemene informatie

In IP 2015/06, het vakblad voor informatiespecialisten, staat een artikel van Marcus Bergsma over hoe en vooral waarom bibliotheken HTTPS moeten inzetten.

Het inzetten van HTTPS is niet moeilijk, niet duur en het zorgt ervoor dat website-bezoekers meer privacy genieten als ze zoeken op uw website, of in dit geval een online bibliotheekcatalogus.

Aanleiding

Frank Huysmans verzocht Marcus een artikel over HTTPS te schrijven naar aanleiding van zijn artikel op Warekennis.nl over de inzet van HTTPS door bibliotheken in Nederland.

IP magazine

IP is samen met www.informatieprofessional.nl het onafhankelijke platform voor de informatiespecialist van vandaag en morgen. De lezers werken voornamelijk in de informatie-, bibliotheek-, archief- en erfgoedwereld.

Uitgeverij IP

2015

Speciaal voor (kleine) ondernemingen, winkels, zzp-ers en startende ondernemingen met weinig tijd: Websites die niet alleen betaalbaar zijn, maar ook snel en veilig! HTMLhosting.nl

HTTPS in een nutshell

HyperText Transfer Protocol Secure, afgekort HTTPS, is een uitbreiding op het HTTPprotocol met als doel een veilige uitwisseling van gegevens. Bij gebruik van HTTPS worden de gegevens versleuteld, waardoor het voor een buitenstaander, bijvoorbeeld iemand die afluistert, onmogelijk zou moeten zijn om te weten welke gegevens verstuurd worden.
Bron: Wikipedia

Veilig zoeken met HTTPS?

Als je een website bezoekt met je browser op je computer, of mobieltje. Dan ben je data aan het uitwisselen met de server waar die website op staat. Heeft die website geen HTTPS voor de url (met zo’n groen slotje); dan kan er door derden meegekeken worden. Natuurlijk heb je niets te verbergen, maar het gaat niemand wat aan waar jij op het internet naar zoekt en wat voor online aankopen jij doet.

Redenen voor het inzetten van een SSL certificaat

  • Dankzij het groene slotje in de adresbalk komt een bibliotheek professioneler en betrouwbaarder over bij websitebezoekers en leden. Dit gaat op voor elke website.
  • Zoekmachines beoordelen websites met HTTPS positiever. Een beveiligde website zal daardoor op een hogere plek komen in de Google zoekmachine.
  • Het is door HTTPS in te zetten moeilijker voor hackers die publieke WIFI-netwerken ‘spoofen’ moeilijker om mee te kunnen kijken naar wat bezoekers doen op deze beveiligde websites.

IP archief

Lees het volledige artikel in het online archief van IP en/of download de volledige uitgave.

Meer informatie?

Neem contact op.

Mackrad.nl

Enkele voorbeelden uit onze portfolio

Broken butterfly button by Mattijs van Bergen.

Broken Butterfly Button

Overig
Foto van het Stedelijk Museum Schiedam

Stedelijk Museum Schiedam

Overig
[ult_buttons]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.