Met Sketchup 3d printen

Wij gebruiken onze 3d-printer voornamelijk om relatiegeschenken te 3dprinten. Soms heb je (privé) iets nodig dat nog niet te koop is; Zoals een haakje voor aan je balkon waar je je kerstverlichting en klimop aan kan (op)hangen. Voor dit soort projectjes gebruiken wij Sketchup.

Stap 1: Maak in Sketchup 3D ontwerpen

Blender is een prachtig programma om 3d ontwerpen mee te maken, maar met Sketchup 3D ontwerpen maken is echt super simpel en voor dit soort projectjes perfect.  Je kan ook met dit programma op de millimeter precies werken en dat willen wij met balkonspijlen die 100 bij 20 millimeter zijn. Als je snel een simpel en printbaar ontwerp wil maken is dit programma het bekijken waard.

Stap 2: Exporteren naar .stl

Om vanuit Sketchup te kunnen exporteren naar een .STL bestand dat geschikt is voor 3d printen dien je wel een extensie te installeren. Na het installeren van de ‘Sketchup STL‘ extensie krijg je de optie jouw ontwerp te exporteren als een STL-bestand.

Stap 3: Slizen

Wij gebruiken Cura (van Ultimaker) om 3d-ontwerpen te slizen. Slizen is jouw 3d-onwerp omzetten naar een gcode-bestand waardoor je 3dprinter snapt in hoeveel laagjes jouw ontwerp geprint moet printen en hoe dik de wanden zijn, etc. etc. In je slize-software geef je bijvoorbeeld ook aan hoe groot je 3dprinter is en alleen al daarom komt deze stap altijd kijken bij 3dprinten.

Stap 4: Printen

Je hebt nu een gcode-bestand en daarmee kan je 3dprinter aan de slag. Zie hier ons resultaat:

Balkonhaakjes die zelf ontworpen en geprint zijn.

Geef snel en anoniem jouw mening
Beoordeel dit artikel.
[Totaal: 5 Gemiddelde: 5]

Wij waarderen jouw mening! Neem vooral contact op als je suggesties en ideeën hebt en/of beoordeel anoniem onze blogartikelen en portolio-items met ‘sterren’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Gerelateerde berichten
Vorig bericht
Gif animaties op social media
Volgend bericht
Afbeelding bewerken op een Chromebook