3D printer

Wij zijn de trotse  bezitter van een 3D printer, want we moeten mee met de tijd en het is leuk en uitdagend om zo snel als mogelijk in te stappen in de wereld die 3D printen heet.

Een 3D printer met een uitdaging

Elke 3D printer heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen. Je hebt ze die je zelf in elkaar moet zetten, absurd duur lijken, tot in de eeuwigheid dient te kalibreren, lawaai maken en daarna alsnog alleen maar bakken vol spaghetti lijken te produceren.

Bij ons draait nu op de achtergrond de MOD-t van New Matter. Een Indiegogo project uit 2014. Als early adopter hebben wij hem voor een hele goede prijs kunnen kopen. Nieuw kost deze printer trouwens maar 400 dollar. Bewust hebben we gekozen voor een instapmodel dat ‘plug and play’ en klaar voor gebruik (na anderhalf jaar wachten) meteen aan het werk kon worden gezet.

Drama?

Bewust van het gegeven dat we met een ‘Kickstarter’ te maken hebben kijken wij er niet vreemd van op dat we al drie hot-ends en één print-bed verder zijn en ondertussen bevriend met de mensen van de New Matter helpdesk. Die helpdesk heeft trouwens een meesterlijk goed service-level. Het was soms balen dat we niet verder konden met printen, maar van een drama was geen sprake omdat we zo goed geholpen werden en ze meteen nieuwe onderdelen opsturen.

Gebruik

Wij gebruiken de printer voornamelijk voor gepersonaliseerde relatiegeschenken en praktische hulp- en opzetstukken voor camera’s, tablets, computers, smartphones en (andere) installaties. Alles valt natuurlijk uit China te bestellen, maar je zet s’avonds de printer aan en de volgende ochtend heb je dat onderdeel dat je nodig hebt klaar voor gebruik.

Op de afbeelding hieronder één van onze meest praktische prints: Een beschermstukje voor op de oude iPad/iPhone opladers.

Hulpstuk voor iPad geprint met onze 3D printer

Instellingen

Een paar maanden geleden was de uitdaging om de juiste instellingen te vinden om goede prints te kunnen maken. New Matter heeft een online store met heel veel gratis ontwerpen die je via Wifi naar je printer kunt versturen, maar als je je eigen ontwerpen wil printen kun je die beter via USB rechtstreeks printen.

Wij maken gebruik van Cura om de ontwerpen printklaar te maken en de FAQ van New Matter is nu up to date met de beste instellingen voor dit programma.

Heb je last van een printbed dat verspringt? In de Expert config van Cura wil het helpen de Z hop onder Retraction op 0.8 millimeter te zetten.

Kwaliteit

Wij vinden de kwaliteit van de prints die deze printer kan leveren goed genoeg voor dat waar wij het voor nodig hebben; leuke relatiegeschenken en onderdelen voor camera’s die niet in beeld zullen verschijnen.

Hieronder een voorbeeld van het verschil tussen printen met 0.1 millimeter (links) en 0.2 millimeter (rechts) per laagje.

Verschil printkwaliteit 3D printer

Met regelmaat posten we op Twitter onze 3Dprint avonturen en vooral de mislukkingen: Twitter.com/mackrad

Geef snel en anoniem jouw mening
Beoordeel dit artikel.
[Totaal: 3 Gemiddelde: 4.3]

Wij waarderen jouw mening! Neem vooral contact op als je suggesties en ideeën hebt en/of beoordeel anoniem onze blogartikelen en portolio-items met ‘sterren’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Gerelateerde berichten
Vorig bericht
Embedding VR view test
Volgend bericht
Afbeelding bewerken op een Chromebook