Publiekscomputers en privacy

Twee dingen die niet van nature samengaan: Publiekscomputers en privacy.

Publiekscomputers zijn niet alleen te vinden in bibliotheken, hostels, de mediatheek in scholen en internetcafés, maar bij sommige banken staan ze ook. Daar kun je, al dan niet onder begeleiding van een medewerker, en plein public je bankzaken online regelen. Publiekspc’s zijn ook steeds vaker te vinden in bejaardenhuizen en buurthuizen.

Een fantastische, klantvriendelijk ogende service, maar in openbare ruimtes is het wel heel makkelijk voor anderen om zelfs letterlijk over je schouder mee te kijken. Is de partij die deze computers ter beschikking stelt wel netjes? Kijkt de systeembeheerder niet stiekem mee? Zou het netwerk gehackt kunnen zijn en deel je nu je inloggevens zelfs met een hacker?

Naar aanleiding van het artikel met 21 privacy-tips voor bibliotheken dat Frank Huysmans en ik samen hebben geschreven voor IP magazine (zie onderaan deze pagina) ga ik hier, in drie blog-artikelen, wat dieper in op dit belangrijke onderwerp.

Allemaal tips!

Tips voor ondernemers die computers (en internet) aan hun bezoekers beschikbaar stellen en tips voor iedereen die gebruik wil maken van computers die in een openbare ruimte staan.

Rechtenvrije foto van een restaurant via Unsplash

Tips voor ondernemers die publiekscomputers aanbieden

  • Publiekscomputers die op Chrome OS draaien dienen zogenaamde ‘public sessions’ te draaien.
  • Publiekscomputers die op Windows, of Mac OS draaien, dienen alleen de TOR-browser aan te bieden. In alle andere gevallen dient bij elke beëindiging van een sessie alle gebruikersdata gewist te worden.
  • Het behoort voor bezoekers niet mogelijk te zijn software te kunnen installeren.
  • Zorg dat er genoeg informatie en advies aanwezig is over hoe bezoekers veilig en met behoud van hun privacy gebruik kunnen maken van een computer. Dit kan ook in de vorm van een folder.
  • Zorg dat alle software altijd up to date is.
  • Het bedrijfsnetwerk dient gescheiden te zijn van het netwerk waar de publiekscomputers op draaien. Dit om er zeker van te zijn dat niet iemand via een publiekscomputer het bedrijfsnetwerk binnen kan.
  • Het netwerk dient goed beveiligd te zijn om te voorkomen dat gebruikers niet slachtoffer worden van hackers, maar ook om ervoor te zorgen dat een hacker niet via deze computers misbruik kan maken van dit netwerk.
  • Medewerkers moeten weten in hoeverre zij bezoekers mogen helpen. Mag een medewerker wel helpen bij het invullen van de belastingaangifte?

Privacy-tips voor gebruikers van publiekscomputers

Een computer waar je bij gebruik voor dient te betalen is daarom nog niet een veilige computer.

  • Publiekscomputers: Doe het niet. Voorkomen is beter dan genezen. Publiekscomputers en privacy gaan echt niet samen.
    • We genieten nu (als we willen) allemaal ongelimiteerd internet (en bellen en sms-en) op onze telefoon voor 25 a 35 euro per maand. Vanaf half 2017 zelfs in heel Europa!
      Stel je telefoon in als hotspot en gebruik dat mini-wifi-netwerkje om met je eigen laptop en tablet op het internet te gaan.
  • Log nergens op in. Gebruik publieke computers alleen om op een website algemene informatie op te zoeken.

Als bovenstaande geen opties zijn

  • Wees alert. Zorg er voor dat niemand letterlijk over je schouder mee kan kijken.
  • Gebruik de TOR browser en als dat geen optie is dan de ‘incognito modus’ van de browser.
  • Log alleen in op websites met ‘two factor authentification‘.
  • Wissel tijdens het invoeren van een wachtwoord je toetsenbord af met het toetsenbord op je scherm. Dit om het keyloggers wat moeilijker te maken.
  • Delete zelf de geschiedenis en cookies na gebruik van een publiekscomputer.

Tips op Quora

Lees hieronder enkele reacties op de vraag of het veilig is een publiekscomputer te gebruiken.

Antwoorden op Quora over gebruik van publiekscomputers en privacy.
Hide.me VPN verwijzing
Mackrad.nl
Afbeelding cover IP magazine 03-2017 met artikel over Privacy in de bibliotheek met 21 beveligingstips door Frank Huysmans en Marcus Bergsma.

Artikel IP magazine 2017 | 03

In IP magazine 2017/03, het vakblad voor informatiespecialisten, verscheen een artikel van Frank Huysmans en Marcus Bergsma met 21 praktische tips. Tips waarmee bibliotheken hun gebruikers van publieks-pc’s, website, catalogussysteem en publieke WiFi meer privacy en data-veiligheid kunnen bieden.

Deze tips zijn ook handig voor restaurants, hotels, cafés en andere ondernemingen die computers aan hun klanten en bezoekers beschikbaar stellen.

“Als wij samen naar de bibliotheek zouden gaan en er zou bij de ingang een man staan met een camera, die permanent zou meelopen. Welk boek je inkijkt, waar je naar zoekt… Nou, die sla je onmiddelijk in elkaar. Althans vrij snel. Nu zit de bibliotheek op internet en gebeurt hetzelfde. En niemand maakt zich er zorgen over. Vind ik raar.”

Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens (Nu.nl oktober 2016)

Publieks-pc’s, websites en gratis wifi en privacy

In drie blog-artikelen zal ik dieper ingaan op de volgende onderwerpen: “Gratis WiFi en privacy“, “Publiekscomputers en privacy” en “bibliotheekwebsites / catalogussysteem en privacy“. Je leest nu deel 2 van de 3.

Meer informatie?

Neem contact op.

Geef snel en anoniem jouw mening
Beoordeel dit artikel.
[Totaal: 4 Gemiddelde: 4.8]

Wij waarderen jouw mening! Neem vooral contact op als je suggesties en ideeën hebt en/of beoordeel anoniem onze blogartikelen en portolio-items met ‘sterren’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Gerelateerde berichten
Vorig bericht
Gratis WiFi en privacy
Volgend bericht
Bibliotheekwebsites en catalogussysteem
Open chat
Chatten via WhatsApp met Mackrad.nl
Scan de code
Wat leuk! Je staat op het punt een chat te beginnen met Mackrad.nl via WhatsApp.
Deel via WhatsApp nooit persoonlijke informatie.
Gesprekken worden na 90 dagen automatisch verwijderd.
We proberen altijd zo snel als mogelijk te antwoorden, maar soms is het heel druk en kan het even duren.