Domeinnamen verkooptruc

Het begint (weer) op te vallen dat er steeds meer ondernemers in ons netwerk worden lastiggevallen met de domeinnamen verkooptruc.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Daarom hier de uitleg hoe deze truc werkt.

Hoe werkt de domeinnamen verkooptruc?

U bent lekker aan het ondernemen. Het maakt niets uit of u net bent begonnen als starter, of al jaren een winkel, restaurant, of ander soort bedrijf runt. U heeft een website met een passende url/domeinnaam. Bijvoorbeeld: www.ikbeginnogmaar.net

U wordt opeens gebeld door een partij, bijvoorbeeld een merkenbureau, met belangrijk nieuws. Wat blijkt: Er is een onderneming, waarvan ze de naam niet mogen noemen, die een domeinnaam wil aanschaffen die wel heel erg veel lijkt op uw domeinnaam. Bijvoorbeeld ikbeginnogmaar.com, of ikbeginnogmaar.nl.

Als een soort service en/of zorgplicht willen zij u dan de optie geven die domeinnamen te kopen voordat die onbekende onderneming dat kan doen. Dan volgen er nog wat waarschuwingen en wat ongevraagd advies. De onbekende onderneming zal dan uw goede online naam en reputatie gaan gebruiken en misschien wel misbruiken, maar als u dat goed vind is dat uiteraard geen probleem. Alles onder de vlag van ‘Kijk ons tof zijn en u helpen’.

Oh jee. Wat nu?

Om te beginnen: Geen paniek en trap er niet in.

De bedragen die deze domeinnamen-verkopers vragen variëren van 15 Euro per jaar (wat trouwens redelijk is voor een .com-domein) tot wel 200 Euro.. Iets dat echt absurd lijkt, maar waarschijnlijk laten ze u de domeinnaam voor 10 jaar vastleggen.

Bedank ze vriendelijk en hang op.

Positief inspirerend

Laat zo’n telefoongesprek vooral inspirerend werken. Niet dat u nu verkooptrucs moet gaan toepassen, maar misschien is het wel tijd geworden na te denken hoe u enkele andere url’s kan inzetten om uw diensten en producten nog beter aan de man te krijgen. Na jaren lang bezig te zijn geweest op de Nederlandse markt met uw .nl-website is het misschien nu tijd geworden voor een .eu, of .com domeinnaam erbij die verwijst naar uw anderstalige pagina’s. Denk ook aan een url die ingezet kan worden voor een actie, of specifiek product op uw website en laat die url daar direct naar verwijzen.

Mocht u extra domeinnamen willen aanschaffen; regel dat dan bij een bekende en vertrouwde partij en voel u niet verplicht dat bij de partij te doen die u belde. Als u tevreden bent over de partij waar u nu uw huidige domeinnaam heeft ondergebracht; koop dan bij hen uw extra domeinnamen. In alle gevallen kan het nooit kwaad even te Googlen/Googelen naar de gemiddelde prijzen voor een domeinnaam.

Maar ik heb het al telefonisch toegezegd

De domeinnamen verkooptruc is gelukkig al meerdere malen besproken in programma’s als Radar en Opgelicht?! en de meest recente voorvallen zijn na te lezen op hun fora en in de reacties van de waarschuwing van het SIDN. Daar staan ook de meest succesvolle manieren van aanpakken en ervaringen van andere slachtoffers.

Klik hier voor het forum van Radar.

Geef snel en anoniem jouw mening
Beoordeel dit artikel.
[Totaal: 3 Gemiddelde: 5]

Wij waarderen jouw mening! Neem vooral contact op als je suggesties en ideeën hebt en/of beoordeel anoniem onze blogartikelen en portolio-items met ‘sterren’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Gerelateerde berichten
Vorig bericht
Afbeelding bewerken op een Chromebook
Volgend bericht
Instagram in combinatie met IfTTT