Site pictogram Mackrad.nl

Videobellen met Jitsi

Rechtenvrije foto van twee mensen die aan het videobellen zijn door Afif Kusuma via Unsplash.

Werk en privé zijn we veel meer aan het videobellen, maar het blijft de kunst je recht op privacy te beschermen. Wil je werkgever alle vergaderingen met de rest van de wereld delen via Zoom is dat een keuze waar ik het niet mee eens ben, maar misschien jij wel. Je kan er ook voor kiezen te videobellen met Jitsi. Dat is een opensource en versleutelde oplossing om mee te videovergaderen. De sessies kan je beschermen met een eigen wachtwoord om te voorkomen dat er iemand “per ongeluk” mee gaat doen.

Terugkomende op de oplossingen die je werkgever bieden: Zoals je ook niet wil dat privézaken in de notulen terechtkomen van een vergadering; is het niet aan te raden privézaken te bespreken via de tools die jouw werkgever ter beschikking stelt.

Hoe werkt videobellen met Jitsi?

Je kan gratis gebruik maken van de server van Jitsi zelf, maar ik raad aan het advies van Daniël Verlaan op te volgen en gratis gebruik te maken van de server van Bit.nl, Waag, of VC4ALL. Nederlandse servers zijn wel zo fijn. Je kan Jitsi ook installeren op een eigen server.

Moderne browsers en Jitsi

Jitsi werkt op desktops met moderne browsers als Mozilla Firefox, Google Chrome en Chromium. Browsers die de WebRTC videostandaard niet ondersteunen zijn niet geschikt voor Jitsi. Denk aan Safari, Edge en Internet Explorer. Klik hier voor een overzicht.


In onderstaand stappenplan maken we gebruik van de server van Bit.nl.

Stap 1: Het aanmaken van een vergaderruimte

Ga naar https://meetme.bit.nl/ en geef je vergaderruimte een naam.
Zie afbeelding:

Waarschijnlijk moet je nu de website toegang verlenen tot je camera en microfoon.

Stap 2: Wachtwoord aanmaken

Dit is een belangrijke stap die je niet moet overslaan.

Klik rechtsonder in beeld op de ‘i’ van informatie. Er klapt een menu uit.
Zie afbeelding:

Achter het woord ‘Wachtwoord’ kun je een zelfbedacht wachtwoord typen en daarna op de enter-toets te drukken. In plaats van ‘Wachtwoord toevoegen’ dient er nu ‘Wachtwoord annuleren’ te staan.
Zie afbeelding:

Stap 3: Mensen uitnodigen

Klik op “Kopiëren” en stel een (nieuwe) e-mail op. Ben je de weg kwijt? Klik op de ‘i’ om dat menuutje weer tevoorschijn te toveren.

“Plak” de uitnodiging in je nieuwe e-mail. Typ in deze e-mail zelf het wachtwoord dat de genodigden nodig hebben om mee te kunnen doen.
Zie afbeelding:

Verstuur de e-mail naar degene met wie je wil video-bellen.

Stap 4: Je krijgt een uitnodiging

Degene die een uitnodiging krijgt om te videobellen en op de link klikt moet waarschijnlijk eerst toegang verlenen tot zijn/haar camera en microfoon.
Zie afbeedling:

Daarna dient diegene in een popup het wachtwoord in te voeren.
Zie afbeelding:

Stap 5: Videobellen met Jitsi

Je hebt verschillende opties en ga die vooral na, maar de belangrijkste is toch wel de knop rechtsonder waarbij je iedere deelnemer in een even groot vakje te zien kan krijgen. De knop bestaat uit vier vierkantjes.
Zie afbeelding voor wanneer je met z’n tweeën aan het videobellen bent:

In geval van een presentatie is het handig om degene die de presentatie geeft schermvullend weer te geven.

Meest gestelde vragen

Extra tips

Klik rechtsonder op de ‘drie puntjes’ om bij de instellingen te komen. Hier kun je kiezen welke camera en/of microfoon je wil gebruiken. Dit is handig als je je headset op je laptop hebt aangesloten.
Zie afbeelding:

Sluit een gesprek af door op de grote rode knop te klikken in het midden en onderaan je scherm. Ook wanneer je de organisator bent.

Lees de berichten die Bits of Freedom verzamelt over de impact van de Corona-crisis op jouw privacy: https://www.bitsoffreedom.nl/coronacrisis/

Maak je gebruik van de Jitsi APP? Vergeet dan niet, bij de instellingen, de server te veranderen in https://meetme.bit.nl. Op die manier gaan je online vergaderingen niet via de Jitsi servers in de Verenigde Staten, maar via die van Bit.
Zie afbeelding:

Heb jij aanvullingen op dit artikel? Neem contact op.

Mobiele versie afsluiten